Cultura de la Generalitat obri l’estiu amb el 19é Festival Internacional de Jazz de Peníscola

 

Cultura de la Generalitat, per mitjà de l’Institut Valencià de Cultura, ha presentat el 19é Festival Internacional de Jazz de Peníscola, que es celebrarà de l’1 al 22 de juliol amb quatre grans concerts, en què destaca la presència de músics de tot el territori valencià i la gran artista internacional, Melody Gardot.

El delegat territorial de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes, han donat a conéixer el cartell de l’edició d’enguany. “Un festival que va des de l’escena local a la internacional i que combina a la perfecció l’aposta pel nostre territori amb la projecció que donen les figures reconegudes mundialment”, ha comentat Ribes, que s’ha mostrat satisfet per “aconseguir comptar enguany amb una de les grans veus de l’escena jazzística internacional, com és Melody Gardot” i ha assegurat que “Peníscola i, en general, les comarques de Castelló són una referència dins dels circuits del ‘jazz’ i hem aconseguit una bona reputació que ens ajuda a fer la millor programació”. Pel que fa al cartell, Ribes ha posat en valor “les propostes de qualitat que hem programat amb estils diferents dins de les varietats del ‘jazz’, que van des del mestissatge de Mathieu Quartet, el ‘gipsy jazz’ de Tatiana Eva-Marie o un dels millors trompetistes de l’Estat, com és el valencià Voro García, entre d’altres” i ha afegit com “s’està fent un esforç des de Cultura de la Generalitat per ampliar la programació cultural a les comarques del nord no només centrada en els mesos d’estiu sinó, com s’ha demostrat enguany, amb la primera temporada regular al Palau de Congressos de Peníscola”.

Programa del 19é Festival Internacional de Jazz de Peníscola

El divendres 1 de juliol obrirà el festival Mathieu Saglio. Després de l’èxit europeu amb NES (àlbum ‘Ahlam’, ACT 2018) i una gran trajectòria mundial (amb Jerez Texas, Cello Solo, Diouke, Résonance), el violoncel·lista i compositor Matthieu Saglio viatja al seu propi interior per a fer un balanç de tota la seua carrera amb aquest concert, ‘El camino de los vientos’. Matthieu Saglio estarà acompanyat per Steve Shehan, percussió; Christian Belhomme, teclat i piano, i el violí de Léo Ullmann.

El divendres 8 de juliol, la proposta serà amb el guitarrista Carlos Gonzálbez i el trompetista Voro García, que han unit els seus talents en un quartet de recent formació juntament amb Miquel Álvarez al contrabaix i Vicent Espí a la bateria. Carlos Gonzálbez, pioner del ‘jazz’ valencià i considerat el millor guitarrista de ‘jazz’ nacional durant molts anys, i Voro García, amb una trajectòria impecable i en plena maduresa interpretativa, ofereixen una selecció musical variada i brillant en la qual la tècnica està al servei de la qualitat i el bon gust.

Una de les veus internacionals més reconegudes i particulars de l’actualitat jazzística, Melody Gardot, arribarà al Festival de Jazz de Peníscola el divendres 15 de juliol. La història d’aquesta vocalista, guitarrista i pianista és extraordinària. Dotada d’una bella veu de contralt i una gran perspicàcia com a compositora, Gardot va superar un accident de bicicleta que va posar en perill la seua vida al principi de la seua carrera. Tan sorprenent com la seua història, el que és més evident és que posseeix un estil tranquil, orientat al ‘jazz’, i una personalitat ombrívola que reflecteixen no només les seues afliccions, sinó, al revés, l’esperança i l’alegria de fer música personalitzada que la marquen com a original.

El so ‘gipsy jazz’ de Tatiana Eva-Marie & Avalon Jazz Band tancarà el 19é Festival Internacional de Peníscola. El concert per a presentar ‘Django’s Caravan’ celebra la música del geni del ‘jazz’ gitano Django Reinhardt per mitjà d’una exploració de les seues composicions —algunes, amb lletres pròpies de Tatiana— i de les melodies que va fer populars. La seua obra es reimagina per mitjà de la lent de la mateixa herència musical de Tatiana: el ‘swing’ americà, la ‘chanson’ francesa i el folklore d’Europa de l’Est.

El festival compta amb la col·laboració de Transportes Monfort.

Compartir