El Festival

El Festival Internacional de Jazz de Peníscola arriba a la seua edició número 20 amb una trajectòria consolidada gràcies a la programació de qualitat que, des de fa uns anys, ha arribat al Palau de Congressos. Una història d’èxit que consagra al Festival com una referència dins dels circuits jazzístics i que està a l’altura d’altres cites amb un major pressupost de tota la geografia de l’Estat. Una de les característiques seguides des de l’organització és combinar una proposta musical coherent reflectida en una oferta que va des d’allò més local a figures internacionals. Un festival consolidat i que ha evolucionat obrint la programació als assistents locals i d’altres llocs del territori. Un dels objectius és apropar jazz i ampliar el públic més enllà dels oients més fidels.

El Festival Internacional de Jazz de Peníscola serveix per a iniciar la temporada turística i musical a les comarques del nord oferint durant quatre caps de setmana una oferta atractiva i variada explorant les diferents branques d’aquest so universal. Un estil musical que des de l’IVC es dona suport, no només durant el mes de juliol a Peníscola sinó al llarg de tota la temporada en els diferents espais que gestiona la institució com és l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló o el Museu de Belles Arts.

L’edició de 2023 es celebra al Palau de Congressos de Peníscola de l’1 de juliol al 22 de juliol amb quatre propostes protagonitzades per Martin Taylor & Ulf Wakenius, Dainius Pulauskas Group, Mario Parmisano i Eliane Elias.

L’obertura del Festival vindrà de la mà de Martin Taylor & Ulf Wakenius el dissabte 1 de juliol. Martin, un músic minuciós el talent del qual li permet expressar-se en totes les varietats de la música popular contemporània, gràcies, sobretot, a la tècnica fingerpicking amb la qual toca la guitarra. Aquesta tècnica consisteix a tocar les cordes de la guitarra amb els dits, i no amb aquest adminicle al qual anomenen pua. Un to amable i pròxim a la tècnica pianística completa una oferta que, per a l’ocasió, es veu reforçada amb l’òptica instrumental del col·lega escandinau Ulf Wakenius. Wakenius és un exquisit freqüentador de dues maneres de tocar la guitarra, aparentment enfrontades. D’un costat, amb turbulències elèctriques i de l’altre, accentua l’elegància amb la qual el catàleg de Wes Montgomery continua escoltant-se hui.

La segona de les propostes arriba el dissabte 8 de juliol amb Dainius Pulauskas Group. Una formació que es formar el 1996 i instantàniament es va convertir en una de les unitats de jazz lituanes més influents i líders.  Dainius es caracteritza per ser un dels compositors més interessants en l’extrem fusió del jazz europeu, i ha estat al capdavant d’aquest sextet durant dèsset anys.

El pianista argentí Mario Parmisano serà el protagonista del tercer dels concerts del 20 Festival Internacional de Jazz de Peníscola. El músic  argentí, reconegut en l’escena del jazz internacional per la seua llarga trajectòria al costat del guitarrista Al Di Meola, amb qui ha fet gires mundials des de 1993 fins a l’actualitat. Des de 2008, Mario fa presentacions internacionals en diversos festivals i teatres, entre els quals val destacar les seues presentacions al costat de l’orquestra de cambra del Kremlin i la simfònica de Moscou, com així també al Teatre Colón de Buenos Aires, l’Argentina.

Els seus concerts inclouen la seua pròpia música (editada per Warner Chappell Music) i també obres de Chick Corea, Pat Metheny, i el seu homenatge al gran mestre Astor Piazzolla.

El tancament del Festival serà el dissabte 22 de juliol amb l’estrella internacional Eliane Elias. Guanyadora d’un Grammy al Millor Àlbum Latin Jazz 2022 i un Latin Gammy al millor Àlbum Jazz/Latin Jazz per ‘Mirror Mirror’, la pianista, cantant, compositora i arranjadora de renominternacional és posseïdora d’un estil musical i un art distintius juntament amb un dels sons més recognoscibles del jazz i la música brasilera.

Quatre grans concerts que portaran els diferents vessants del jazz al Palau de Congressos de Peníscola per a celebrar l’edició número 20 d’aquest ja consagrat festival.

Història

Al llarg del seu história pel seu cartell han passat artistes de la talla de Bebo Valdés, Avishai Cohen, Pat Metheny, Kenny Barron, Wynton Marsalis, George Benson, Diana Krall, Eliane Elias, Herbie Hancock, Madeleine Peyroux, Cassandra Wilson, B. B. King, Chucho Valdés, Benny Golson, Enrico Rava, Cecile Mclorin Salvant, Ximo Tebar, Salvador Sobral, Dianne Reeves, Chano Domínguez, Scott Hamilton, Brad Mehldau o Melody Gardot.

Disseny Álvaro Bautista
Disseny Álvaro Bautista
Disseny Álvaro Bautista
Disseny Álvaro Bautista
Disseny Álvaro Bautista
Disseny Álvaro Bautista
Disseny Álvaro Bautista
Disseny Álvaro Bautista
Disseny Álvaro Bautista
Disseny Álvaro Bautista
Disseny Álvaro Bautista
Disseny Álvaro Bautista
Disseny Álvaro Bautista
Disseny Juárez Casanova
Disseny Juárez Casanova
Disseny Juárez Casanova
Disseny Juárez Casanova
Disseny Juárez Casanova
Disseny Juárez Casanova
Disseny Juárez Casanova
Disseny Juárez Casanova
Diseño Juárez Casanova
Equip
Direcció artística
Joan Cerveró
Direcció IVC
Álvaro López-Jamar
Il·lustració i disseny gràfic
Juárez Casanova estudi
Coordinació tècnica
Fernando S. Vidal